Omgeving Oberndorf

Kitzbühel er Alpen: Skigebied St. Johann in Tirol - Oberndorf

De beide dorpen Oberndorf en St. Johann in Tirol zijn van oudsher twee zeer populaire wintersportbestemmingen, met name ook bij Nederlanders. De mooie, originele Alpendorpen liggen in een breed en zonnig dal aan de voet van de Wilder Kaiser en de Kitzbühel er Horn. Onder de top van deze laatstgenoemde berg ligt het gemeenschappelijke skigebied van de twee dorpen, de Harschbichl.

Er heerst een hartelijke en zeer gezellige sfeer dat ervoor zorgt dat jaarlijks vele vaste gasten terugkeren. Het sneeuwzekere skigebied met ruim 40 km aan skipistes is zeer geschikt voor families met kinderen, maar biedt ook voor de gevorderde skier nog voldoende variatie. Daarnaast is het slechts vijf minuten rijden naar het centrum van Kitzbühel met de beroemde Hahnenkamm, waar men toegang heeft tot maar liefst 170 km skipistes.

De infrastructuur van het gebied is fantastisch. Het gebied telt maar liefst 17 liften en diverse gondels en wordt door vele sneeuwkanonnen in optimale conditie gehouden. Zo kan men een prachtige 8,5 kilometer afdaling maken, voelen snowboarders zich hier enorm in hun element en heeft het gebied een van de grootste langlaufcentra in Tirol, zo’n 250 km loipes voor alle niveaus.

De skipistes bevinden zich op de sneeuwzekere noordkant van de Kitzbüheler Horn. De sneeuwzekerheid wordt nog eens sterk vergroot door de vele sneeuwkanonnen. Skipassen zijn al vanaf 4 dagen te koop voor de gehele Schneewinkelregion (dus inclusief Oberndorf & St. Johann in Tirol, Kirchdorf, Fieberbrunn, St. Ulrich, etc.). Dus 1 skipas voor meer dan 50 skiliften en ruim 200 pistekilometers.

Voor de gasten die wel eens iets anders willen dan skiën of langlaufen zijn er genoeg alternatieven. Denk aan bergwandelen, schaatsen op de ijsbaan, in de avond rodelen in het verlichte stadion, romantische arresleetochten maken, tennissen, zwemmen of ballonvaren over deze prachtige streek.

Het uitgaansleven is zeer divers. Oberndorf is wat rustiger dan St. Johann, maar heeft diverse apres-skibars, een discotheek, verschillende restaurants, een skischool en een rodelbaan. Middels een stoeltjeslift is er een directe verbinding met het skigebied van St. Johann. Ook het grote skigebied van Kitzbühel is vlakbij. Er heerst een gezellige wintersportsfeer op de pistes en in de vele hutten. Het prijspeil is er aangenaam. 

St. Johann in Tirol is een zeer levendig en sfeervol dorp, waar van alles te doen is. Bijna te veel om op te noemen: rodelen, schaatsen, het Panorama Badewelt, tennishallen, paardensleetochten, paragliden en ballonvaren. ’s-Avonds apres-ski in de talrijke bars. Op maandag, woensdag en vrijdag kan men nachtskiën en maanlichtrodelen.

Kitzbühel

In het kort:

  • Sfeervolle middeleeuwse dorpskern met vele (chique) winkels, 
  • (culinaire) restaurants en bars
  • Thuishaven van de beroemde Hahnenkammrennen 
  • Geschikte pistes voor alle niveaus 
  • Uitgestrekt langlauf- en wandelgebied 

Zoals gezegd, vanuit Oberndorf is het slechts 5 minuten rijden naar het centrum van Kitzbühel en de beroemde Hahnenkamm. Het sfeervolle dorp Kitzbühel met pittoresque centrum is uitgegroeid tot een mondain resort waar het naast het skien en gezelligheid ook zeker draait om ‘gezien en gezien worden’. Jaarlijks logeren hier meer dan een miljoen gasten uit vele verschillende landen. 

Rondom Kitzbühel strekt zich een gigantisch skigebied uit, de Kitzbühel er Alpen. Het ontbreekt je hier aan niets. Er zijn meer dan 50 snelle kabelbanen en liften en meer dan 150 kilometer skipistes van alle niveaus, soms met een hoogteverschil van meer dan 1.000 meter en een besneeuwingssysteem. Met de Alpen Allstar Card heb je zelfs toegang tot meer dan 350 liften en 1.000 km skipistes.

In Kitzbühel , voor de vaste gasten gewoon ‘Kitz’, komt ook de internationale jetset en is er dus van alles te doen. Toch is de originele Tiroolse sfeer niet verloren gegaan. Het stadsbeeld wordt bepaald door diverse kerktorens en idyllische huizen met oude gevels. Aan hoogbouw doen ze hier niet.

Door de eeuwen heen heeft de waarde van het vastgoed zich hier altijd stabiel en in stijgende lijn ontwikkeld. Zo zijn in de laatste decennia de m2-prijzen gestegen tot wel EUR 10.000,- a 15.000,-! Van een (financiële) crisis heeft men hier tot op heden geen last gehad. Gevolg is wel, dat het vastgoed in Kitzbühel zelf onbetaalbaar is geworden en de vraag in de omringende dorpen, zoals Oberndorf, steeds groter wordt.