M.V.O. "Down to business"

Met Romex willen we laten zien, dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen is weggelegd voor grote multinationals. Ook een klein bedrijf kan veel doen op dit gebied, zeker als de eigen bedrijfsresultaten toereikend zijn.

Met Romex maken en verkopen we een prachtig luxe product, dat veelal wordt aangeschafd door de financieel welgestelden onder ons. Wij verkopen veel aan zelfstandig ondernemers, mensen met topfuncties etc. Hardwerkende mensen, die zich dit echter financieel wel kunnen veroorloven. Dat geldt ook voor ons zelf en we vinden dan ook, dat ook wij iets kunnen en moeten doen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wij hebben het dichtbij huis gezocht. Zelf heb ik (Paul de Römph) een kind met down-syndroom, genaamd Glenn, die inmiddels 25 jaar oud is. Hij is de middelste in een gezin met 5 kinderen en over het algemeen gaat het heel goed met hem. Hij draait gewoon in het gezin mee, houden natuurlijk rekening met z’n beperkingen, maar we proberen hem zo normaal mogelijk op te voeden. Hij woont thuis, gaat elke dag naar zijn werk, doet een beetje aan sport, gaat mee uit naar theater en restaurants, mee op wintersport en de andere vakanties, speelt veel op zijn laptop en iPad etc. Hij houdt veel van voetballen en is vooral fan van Feyenoord.

Hij is in 1994 geboren en dan staat je wereld wel even op z’n kop. Vanaf dat moment draait het gezin en je leven echter veel om hem. Gelukkig bleek Glenn lichamelijk goed in orde te zijn en heeft hij zich vooral sociaal goed ontwikkeld. We hadden voor Glenn al 2 jongens en hebben na Glenn ook nog eens 2 meisjes gekregen. Een compleet gezin, waarin Glenn wel het middelpunt vormt. Hij heeft ons leven absoluut verrijkt en we krijgen ontzettend veel liefde en plezier van hem terug.

In de maatschappij is de laatste tientallen jaren erg veel veranderd, ook ten opzichte van Down-Syndroom. Veel meer acceptatie en mogelijkheden. De begeleiding is intensiever en veel professioneler geworden, vooral vanuit de medische hoek. Wij zelf komen niet of nauwelijks negatieve reacties tegen, maar er is nog veel te doen op het gebied van integratie in het arbeidsproces en maatschappelijke deelname.

Zo blijft er natuurlijk altijd de zorg bij mijn vrouw Carina en mij over hoe het later met hem zal gaan. Een gewoon kind vindt normaliter zijn of haar weg en met Glenn is dat toch anders. Zelfstandig wonen, werk, etc blijven een grote zorg en verantwoording, zelfs na je dood!

In de loop der jaren is bij mij dan ook het idee ontstaan om zelf iets voor hem te creëren, waarin hij goed tot zijn recht kan komen.  Dit is echt een ideaal, een droom voor ons geworden. Echter, niet alleen voor ons als gezin, maar het hele Romex team wil hier voor gaan. Gezamenlijk hebben we diverse ideeën uitgewerkt, hetgeen wordt samengevat in ons project: “Down to Business”

Vanuit Romex willen we geld vrijmaken voor:

  • De integratie van geestelijk gehandicapte kinderen in de maatschappij, waaronder Down-Syndroom:
    • Bijvoorbeeld middels het maken van een promotiefilm voor een ZMLK-school, de Herman Broereschool uit Delft, waar Glenn een leerling van is;
    • Sponsoring van aanverwante zaken.
  • Het opzetten van een onderneming, waarbij kinderen met een geestelijke handicap kunnen werken of stage lopen onder professionele begeleiding. Het zal gaan om een Horeca-onderneming, wat mogelijk in de toekomst een keten in binnen- en buitenland  kan worden genaamd: Glennie's. Het eerste restaurant is in 2016 open gegaan. Het restaurant is gelegen in ons complex Kristall Plaza te Niederau. In dit restaurant zijn nog geen werknemers met een handicap aan het werk, maar in de toekomst is dit wel de bedoeling.

Paul de Römph