Veelgestelde vragen over het kopen van een huis in Oostenrijk

ROMEX INVESTMENTS heeft meer dan tien jaar ervaring met het ontwikkelen en verkopen van vakantiewoningen in de Alpenlanden; geregeld krijgen we vragen over de regels die gelden in Oostenrijk. Om u zo goed mogelijk te infomeren, hebben we deze vragen voor u gebundeld in dit blog.

1. Mag ik als Nederlander een woning kopen in Oostenrijk?

U woont het grootste deel van het jaar in Nederland en wilt een vakantiewoning kopen in Oostenrijk? Aangezien u een inwoner van de Europese Unie bent, is dit geen probleem. Elke inwoner van Europa mag namelijk in andere EU-lidstaten een huis kopen.

2. Gelden er restricties voor welke huizen ik in Oostenrijk kan kopen?

Ja. Hoewel u als Europeaan legaal woningen kunt kopen in andere EU-lidstaten, zult u zich wel aan regels moeten houden die gelden in Oostenrijk en de deelstaat die u op het oog heeft. U kunt hierbij denken aan de bestemming van het pand. Het bestemmingsplan is van invloed op de mogelijkheid om de vakantiewoning te verhuren.

3. Welke bestemmingen voor woningen zijn er in Oostenrijk?

Grofweg worden er in Oostenrijk drie verschillende bestemmingen gehanteerd voor huizen: Zweitwohnsitz, Hauptwohnsitz en Gewerbliche. In onderstaande tabel ziet u snel het verschil tussen deze drie bestemmingen.

Bestemming

Toegestaan om (zelf) te gebruiken als vakantiehuis?

Verplicht om de woning te verhuren?

Toegestaan om zelf permanent te wonen?

Toegestaan om zelf permanent te verhuren?

Zweitwohnsitz

Ja

Nee

Ja

Ja

Hauptwohnsitz

Nee*

n.v.t.

Ja

Ja

Gewerbliche

Ja

Ja

Nee

Nee

*Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar in principe sluit deze bestemming gebruik als vakantiewoning uit.

4. Zijn de woningen van ROMEX geschikt voor de verhuur?

Ja. De appartementen van ROMEX INVESTMENTS liggen uitsluitend in gebieden waar de regelgeving de ruimte geeft aan buitenlanders om een vakantiewoning te kopen (zie hierboven).

5. Kan ik een hypotheek afsluiten in Oostenrijk?

Aangezien Oostenrijk een EU-lidstaat is, kunt u via een Oostenrijkse bank uw woning financieren. Uiteraard zijn de voorwaarden hiervoor vaak net iets anders dan u gewend bent in Nederland. Als u een woning koopt via ROMEX INVESTMENTS, begeleiden we u altijd op fiscaal, juridisch en financieel gebied.

6. Betaal ik belasting over mijn verhuurinkomsten?

Als u een recreatiewoning verhuurt in Oostenrijk, betaalt u belasting over de inkomsten die u genereert. Het percentage dat u afdraagt, is afhankelijk van verschillende factoren. De fiscaal specialisten van ROMEX INVESTMENTS kunnen u hier meer over vertellen.

Vragen over het kopen van een huis in Oostenrijk?

Neem gerust contact op met ROMEX INVESTMENTS. We voorzien u graag van advies en vertellen u meer over onze huidige en aankomende projecten in Oostenrijk. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)79 361 59 27 of door een e-mail te sturen naar info@romex-investments.nl.