Veelgestelde vragen over het kopen van een huis in Oostenrijk

Romex Investments heeft meer dan tien jaar ervaring met het ontwikkelen en verkopen van vakantiewoningen in de Alpenlanden; geregeld krijgen we vragen over de regels die gelden in Oostenrijk. Om u zo goed mogelijk te infomeren, hebben we deze vragen voor u gebundeld in dit blog.

1. Mag ik als Nederlander een woning kopen in Oostenrijk?

U woont het grootste deel van het jaar in Nederland en wilt een vakantiewoning kopen in Oostenrijk? Aangezien u een inwoner van de Europese Unie bent, is dit geen probleem. Elke inwoner van Europa mag namelijk in andere EU-lidstaten een huis kopen.

2. Gelden er restricties voor welke huizen ik in Oostenrijk kan kopen?

Ja. Hoewel u als Europeaan legaal woningen kunt kopen in andere EU-lidstaten, zult u zich wel aan regels moeten houden die gelden in Oostenrijk en de deelstaat die u op het oog heeft. U kunt hierbij denken aan de bestemming van het pand. Het bestemmingsplan is van invloed op de mogelijkheid om de vakantiewoning te verhuren.

3. Welke bestemmingen voor woningen zijn er in Oostenrijk?

Grofweg worden er in Oostenrijk drie verschillende bestemmingen gehanteerd voor huizen: Zweitwohnsitz, Hauptwohnsitz en Gewerbliche. Romex Investments hanteerd de bestemming van een Gewerbliche woning. In onderstaande tabel ziet u snel het verschil tussen deze drie bestemmingen. Op de Oostenrijkse projecten van Romex Investments berust een verhuurverplichting. Alle woningen moeten het gehele jaar worden verhuurd, hetgeen onze verhuurorganisatie Romex Restate voor u zal verzorgen. Er is dus geen sprake van ‘Freizeitwohnsitz’. De Oostenrijkse overheden zien hier streng op toe!

Zweitwohnsitz

Toegestaan om (zelf) te gebruiken als vakantiehuis? Verplicht om de woning te verhuren? Toegestaan om zelf permanent te wonen? Toegestaan om zelf permanent te verhuren?
Ja Nee Ja Ja

Hauptwohnsitz

Toegestaan om (zelf) te gebruiken als vakantiehuis? Verplicht om de woning te verhuren? Toegestaan om zelf permanent te wonen? Toegestaan om zelf permanent te verhuren?
*Nee n.v.t. Ja Ja

*Dit zijn huizen voor mensen die zelf in Oostenrijk wonen of voor buitenlanders die gaan immigreren naar Oostenrijk. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar in principe sluit deze bestemming gebruik als vakantiewoning uit.

Gewerbliche

Toegestaan om (zelf) te gebruiken als vakantiehuis? Verplicht om de woning te verhuren? Toegestaan om zelf permanent te wonen? Toegestaan om zelf permanent te verhuren?
*Nee Ja Nee Nee

*Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar in principe sluit deze bestemming gebruik als vakantiewoning uit.

4. Zijn de woningen van Romex geschikt voor de verhuur?

Ja. De appartementen van Romex Investments liggen uitsluitend in gebieden waar de regelgeving de ruimte geeft aan buitenlanders om een vakantiewoning te kopen (zie hierboven).

5. Kan ik een hypotheek afsluiten in Oostenrijk?

Aangezien Oostenrijk een EU-lidstaat is, kunt u via een Oostenrijkse bank uw woning financieren. Uiteraard zijn de voorwaarden hiervoor vaak net iets anders dan u gewend bent in Nederland. Als u een woning koopt via Romex Investments, begeleiden we u altijd op fiscaal, juridisch en financieel gebied.

6. Betaal ik belasting over mijn verhuurinkomsten?

Als u een recreatiewoning verhuurt in Oostenrijk, betaalt u belasting over de inkomsten die u genereert. Het percentage dat u afdraagt, is afhankelijk van verschillende factoren. De fiscaal specialisten van Romex Investments kunnen u hier meer over vertellen.

Vragen over het kopen van een huis in Oostenrijk?

Neem gerust contact op met Romex Investments. We voorzien u graag van advies en vertellen u meer over onze huidige en aankomende projecten in Oostenrijk. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)79 361 59 27 of door een e-mail te sturen naar info@romex-investments.nl.

Romex: Meest recent opgeleverde project