Regelgeving vakantiewoning verhuren Oostenrijk

Het verwerven en beheren van een tweede woning in Oostenrijk is een uitdagend proces. Rondom de aankoop van een woning hangt namelijk een strikte wet- en regelgeving. Bij de aanschaf van een tweede woning zijn daarnaast diverse juridische en praktische aspecten van belang, waaronder, vergunningsvereisten, belastingaspecten en financieringsmogelijkheden. Maar hoe verhouden deze aspecten zich tot elkaar? We leggen het u graag uit.

Vergunningsvereisten

In Oostenrijk onderscheidt men drie verschillende bestemmingen voor huizen: Zweitwohnsitz, Hauptwohnsitz en Gewerbliche. Bij Romex hebben al onze woningen de bestemming Gewerbliche en daarom geldt er voor al onze projecten een verhuurverplichting. Dat betekent dat alle woningen gedurende het hele jaar verhuurd moeten worden.

Zweitwohnsitz of Freizeitwohnsitz

Voor Zweitwohnsitz geldt geen verplichting tot verhuur; zowel de verhuur van de woning als permanente bewoning zijn toegestaan. U mag deze woning dus ook enkel gebruiken voor uw eigen vakanties. Het is belangrijk op te merken dat we geen Zweitwohnsitz aanbieden, maar uitsluitend woningen met een Gewerbliche bestemming.

Hauptwohnsitz

Hauptwohnsitz is bedoeld voor permanente bewoning en niet voor verhuur. De registratie van een Hauptwohnsitz in Oostenrijk is een wettelijke vereiste voor inwoners. Het is belangrijk om te weten dat Romex ook geen woningen aanbiedt met deze bestemming.

Gewerbliche

Voor de Gewerbliche woningen beschikken we over een vergunning die investeerders verplicht om de woningen te verhuren. Deze woningen met vergunning zijn met name gelegen in toeristische gebieden. Investeerders hebben de mogelijkheid om 4 tot 6 weken per jaar de woning zelf te gebruiken, maar de rest van het jaar moeten deze woningen verhuurd worden.

Oostenrijkse btw terugvragen

Tijdens het aanvraagproces wordt u beschouwd als ondernemer, aangezien u een vakantiewoning verhuurt, waardoor het mogelijk is om de Oostenrijkse btw over de aankoopprijs terug te vragen. Dit is enkel van toepassing indien u de vakantiewoning verhuurt. Voor het terugvragen van de btw vraagt u een btw-nummer aan bij onze Oostenrijkse Finanzamt.

Voor het terugvorderen van de BTW stelt de Finanzamt echter enkele voorwaarden:

  • De woning moet verplicht minimaal 20 jaar worden verhuurd.
  • Gedurende de periode van eigen gebruik kan de eigenaar geen btw-voordeel genieten. Dit wordt jaarlijks beoordeeld op basis van het eigen gebruik in vergelijking met de daadwerkelijk verhuurde weken.
  • Over de periode dat de vakantiewoning in bezit is, moet er fiscale winst worden gerealiseerd.

Financieringsmogelijkheden

De financieringsvorm van uw investering is afhankelijk van uw financiële en fiscale positie:

  • Uit eigen middelen
  • Tweede hypotheek op uw Nederlandse woning
  • Persoonlijke lening in Nederland
  • Financiering via een projectontwikkelaar
  • Hypotheek op basis van effectenbevoorschotting in Nederland
  • Een hypotheek bij een Oostenrijkse bank

Bij Romex onderhouden we solide relaties met banken in Oostenrijk, waardoor we verzekeren dat u profiteert van gunstige hypotheekvoorwaarden en andere voordelen die belangrijk zijn voor de financiering.

Contact opnemen met Romex

Laat u goed adviseren bij de investering in een woning in Oostenrijk. Indien u vragen heeft over de regelgeving in Oostenrijk of als u wilt weten wat dit voor u betekent, neem dan gerust contact met ons op via 079 362 5822 of per e-mail via info@romex-investments.nl. We staan klaar om u te assisteren en eventuele vragen te beantwoorden.

Romex: Meest recent opgeleverde project